Picanha met wilde paddenstoelen risotto
BBQ-Recepten,  Rundvlees Recepten

Wilde paddenstoelen risotto met Picanha

Picanha met wilde paddenstoelen risotto is een echt herfst / winter recept dat je kunt bereiden op de BBQ. In deze tijd van het jaar kun je overal wilde paddenstoelen kopen dus echt een aanrader om te maken.

Het liefste eet ik dit soort gerechten met een mooi glas rode wijn. Persoonlijk zou ik dan voor een mooie Merlot gaan.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 kg Picanha
  • 1 grote ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 liter groente bouillion
  • 2 blaadjes laurier
  • olijfolie
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 kg wilde paddenstoelen
  • 200 gr parmezaanse kaas
  • 600 gr risotto rijst
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • zeezout en versgemalen peper

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue spatel
  • snijplank
  • mes
  • rasp
  • skillet
  • houtenlepel

Voorbereiding

1) Snipper de ui en de knoflook en rasp de Parmezaanse kaas.

2) Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in vieren (afhankelijk van soort en maat).

3) Haal de picanha 45 minuten voordat deze op de barbecue gaat uit de koeling.

4) Snij het vet van de picanha kruiselings in zodat het vlees niet krom trekt op de barbecue.

5) Strooi 15 minuten van te voren versgemalen zeezout over de picanha.

Bereiding picanha (tijd 60 min)

Let op: Door de verschillen in bereiding van de picanha en de risotto is het niet mogelijk om deze te maken op één barbecue en heb je er twee nodig. Je kunt natuurlijk ook de risotto in de keuken maken binnen.

6) Maak de barbecue aan en zorg voor een keteltemperatuur van rond de 120 graden en twee zones voor direct en indirect grillen.

7) Leg de picanha op het barbecuerooster met de vetlaag naar boven aan de indirecte zijde van de barbecue.

8) Plaats een kerntemperatuurmeter in het vlees en stel deze in op een temperatuur van 48 graden.

9) Ondertussen kan gestart worden met de bereiding van de risotto.

10) Als deze temperatuur bereikt is kan de picanha worden ingepakt in aluminiumfolie en is het tijd om de barbecue klaar te maken om op hoge temperatuur af te grillen.

11) Leg de picanha met de vetlaag omlaag op de barbecue en sluit direct de deksel zodat de vlammen minimaal blijven. De hoge vlammen komen namelijk niet ten goede aan de smaak.

12) Draai na 2 minuten het vlees om en sluit de deksel. Doe dit een paar keer tot de gewenste temperatuur van 55 graden.

13) Snij voor het serveren een puntje af om te kijken hoe je moet snijden. Snij haaks op de draad en serveer samen met de risotto.

picanha result

Bereiding paddenstoelen risotto (tijd 30 min)

14) Maak de barbecue aan en zorg voor een keteltemperatuur van rond de 180 graden en een zone voor direct grillen.

15) Plaats de skillet boven de kolen en voeg wat olijfolie toe.

16) Fruit de ui samen met de knoflook aan in de skillet tot deze glazig wordt.

17) Voeg de paddenstoelen toe en roer alles door elkaar gedurende 5 minuten.

18) Voeg de risottorijst toe en bak deze 3 minuten mee tot de korrel glazig wordt.

19) Schenk de wijn erbij samen met de chilivlokken, versgemalen peper en de blaadjes laurier.

20) Verspreid de kolen zodat de hitte onder de skittel lager wordt en laat de risottorijst de wijn langzaam opnemen door regelmatig te roeren.

21) Schenk nadat de wijn is opgenomen beetje voor beetje de bouillion toe tot dat de rijst beetgaar is.

22) Voeg de parmezaanse kaas toe en roer alles goed door elkaar.

23) Laat de wilde paddenstoelen risotto nog 5 minuten staan voordat deze wordt geserveerd met de picanha.

Serveer tip: Maak op een bord een torentje van de risotto met een paar gebakken paddenstoelen samen met het mooie stukje vlees.

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *