Whisky gemarineerde zalm op rookplank met pecannoten

zalm op rookplank
  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    20 min
  • Porties
    4
INAMOODbanner

Zalm op een rookplank wordt regelmatig bereid op de barbecue door veel mensen. Ideaal om er dan eens een recept mee te maken zou ik zeggen. Het is een eenvoudig gerecht geworden dat hier super in de smaak viel. De zalm marineer je een aantal uur in een zelfgemaakte marinade waar ik dus een beetje whisky in heb gedaan. Ben je geen fan van whisky? Laat hem dan lekker uit de marinade maar persoonlijk vindt ik het wel een lekkere nasmaak geven. De geroosterde pecannoten zorgen voor een lekkere bite.

Kamado Express

Zalm op een rookplank

Vaak lees je dat je een rookplank in het water moet leggen voor een aantal uur. Wanneer je het dan verwarmt krijg je stoom omdat het water verdampt tijdens dit proces. Mijn idee is dat je het gerecht dan meer aan het stomen bent dan aan het roken. Ik leg daarom de rookplank altijd droog boven directe hitte totdat de plank begint te roken. Hierna draai ik de rookplank om en leg de zalm of een ander gerecht erop. Waar je dan op moet letten is dat jouw barbecue niet teveel hitte heeft. Zelf zorg ik dat mijn barbecue een temperatuur heeft van tussen de 140 en 150 graden. Hierdoor kun je het rookplankje ook nog een keer gebruiken. Bij mij is het meestal 2 of 3 keer en maak ze na de bereiding heel goed schoon.

Weber Amersfoort

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress
gemarineerde zalm

  Ingrediënten

  • 4 Zalmfilets
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels worcestershiresaus
  • 250 ml sojasaus
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels whisky
  • pecannoten
  • 2 rookplank

  Benodigdheden

  • kamado
  • snijplank
  • kom
  • eetlepel
  • mes
  • maatbeker
  • weegschaal
  • knoflookpers
  • mopkwast
Zalm op een rookplank is echt super simpel en is een gerecht wat veel mensen bereiden op de barbecue. Deze heeft een lekkere twist met whisky

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    verse zalm

    Voorbereiding

    1. Neem een kom en voeg hierin de basterdsuiker, sojasaus, worcestershiresaus en de whisky. Roer alles goed door elkaar tot de suiker is opgelost.
    2. Pel de knoflook en pers de teentjes uit boven de kom.
    3. Neem een ziplock-zakje en schenk hierin de helft van de saus. De rest van de saus gebruiken we straks om de zalm mee in te strijken op de barbecue.
    4. Leg de zalm in het zakje en laat de zalm minimaal 2 uur marineren in de koeling. Draai het zakje ieder half uur om zodat de zalmfilets aan iedere zijde worden gemarineerd.
    5. Zet een pan op het vuur en dik de overgebleven saus in.
    6. Rooster de pecannoten even in een pan en hak ze fijn.

    Stap 2
    zalm op rookplank bbq

    Bereiding zalm op rookplank

    1. Haal ten eerste de zalmfilets ongeveer 30 minuten vooraf uit de koeling zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen.
    2. Maak vervolgens jouw kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de roosters. We gaan namelijk direct barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 150 graden.
    3. Wanneer de temperatuur is bereikt van 150 graden kun je twee rookplankjes op het rooster leggen boven directe hitte. Op deze manier kan het plankje alvast warm worden en beginnen met roken.
    4. Wanneer het plankje begint te roken draai je beide plankjes om en leg je de zalmfilets op de rookplankjes. Voorzie de zalmfilets met de pecannoten en strijk ze in met de saus, sluit vervolgens de deksel.
    5. Strijk de zalmfilets om de 15 minuten in met de saus tot de zalm een kerntemperatuur heeft van 55 graden.

    Succes met het maken, groetjes Grillfun!!

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    Recipe Reviews

    • Rooster

      5 sterren
      Gisteren gemaakt. Wat een geweldige combinatie! Topper. Houden we er in.

      • Grillfun

        Super om te horen, bedankt voor de positieve feedback 🙂

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept