Zalm taco met avocado salsa en limoen mayonaise

zalm taco
  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    30 min
  • Porties
    4
INAMOODbanner

Wij zijn gek op zalm van de barbecue omdat het misschien wel de makkelijkste vis is om te bereiden. Dit keer maakte ik een lekker lente / zomer gerecht met zalm wat super smakelijk is. Het is niet veel werk om deze zalm taco te maken. Het leuke is om juist gewoon alles op tafel te zetten in kommetjes zodat iedereen zijn eigen zalm taco kan maken. Je kunt makkelijk variëren met soorten vulling voor in de taco. Dit keer heb ik gekozen voor een makkelijke avocado salsa en een limoen mayonaise. Deze is in minder dan 5 minuten gemaakt met een staafmixer.

Kamado Express

Voor mij zijn deze zalm taco’s een ideaal gerecht als je vrienden op bezoekt krijgt en je wil toch iets speciaals koken. Zijn er mensen bij die niet zo van vis houden? Dan maak je gewoon zalm en kippendijen of kipfilet op de barbecue. Marineer eerst de kip en zet alle ingrediënten op tafel zodat iedereen een eigen taco kan samenstellen. Bij warm weer drink ik graag een frisse witte wijn en die past ook perfect bij vis en zalm. Ik weet nu al wat ik ga maken als ik binnenkort jarig ben!

Weber Amersfoort

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

Ingrediënten zalm

  • 500 gram zalm met huid
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 3/4 theelepel komijnpoeder
  • 3/4 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • zout en versgemalen peper

Ingrediënten salsa

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1/2 rode ui
  • 3 eetlepels verse koriander
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 limoen
  • zout en vers gemalen peper

Ingrediënten overig

  • 12 maïstortilla’s
  • 1/4 rode kool
  • 1 pakje feta kaas
  • 1 ei
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 limoen
  • zout en versgemalen peper

  Benodigdheden

  • kamado
  • snijplank
  • eetlepel
  • theelepel
  • mes
  • maatbeker
  • mixer
Een echt zomerrecept van de BBQ is toch wel deze zalm taco. Lekker fris en ideaal om te bereiden voor een grote groep vrienden!

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    zalm op de bbq

    Voorbereiding

    1. Haal ten eerste de zalm uit de koeling, en maak de marinade door alle ingrediënten met elkaar te mengen in een kom.
    2. Schenk vervolgens de marinade in een zip-lock zakje en voeg de zalm toe. Sluit het zakje en zorg ervoor dat de zalm geheel bedekt is door de marinade. Leg daarna de zalm terug in de koeling voor minimaal twee uur.
    3. Snijd de avocado door de helft en verwijder eerst de pit. Neem vervolgens een lepel en haal het vruchtvlees eruit. Neem daarna een kom en voeg hierin de avocado en het sap van een halve limoen.
    4. Snijd de rode peper door de helft en verwijder de zaadjes.
    5. Pel de knoflook en de ui. Snijd de knoflook, ui en rode peper fijn. Voeg deze toe aan de avocado met een beetje zout en versgemalen peper.
    6. Snipper daarnaast de koriander en voeg deze toe en meng alles goed door elkaar met een vork. Proef de salsa en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.
    7. Verkruimel als laatste de feta kaas en snijd de rode kool in dunne reepjes.

    Stap 2

    Bereiding limoen mayonaise

    1. Neem ten eerste een kom waar een staafmixer inpast of je moet graag hard kloppen met een garde.
    2. Voeg vervolgens hierin het ei met de limoensap, snufje zout en peper. Zet de staafmixer aan en schenk heel voorzichtig de zonnebloemolie toe, beetje voor beetje.
    3. Rasp een beetje van de schil van de limoen en voeg deze toe aan de mayonaise. Proef daarna de mayonaise en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.

    Stap 3
    tacos met zalm

    Bereiding zalm taco

    1. Haal ten eerste de zalmfilet ongeveer 30 minuten vooraf uit de koeling zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
    2. Maak vervolgens jouw kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten één plate setter en de de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 180 graden.
    3. Wanneer de temperatuur is bereikt van 180 graden kun je de zalmfilet boven het indirecte gedeelte leggen van de barbecue. Ben je gek op een rooksmaak? Voeg dan ook een beetje rookhout toe aan de kolen. Sluit daarna de deksel voor ongeveer 30 minuten en meet de kerntemperatuur van de zalm. Wanneer de zalm een kerntemperatuur heeft van 55 graden kun je de zalm van het rooster halen. Sluit anders nog heel even de deksel.
    4. Leg de tortilla's in de barbecue zodat ze even kunnen opwarmen.

    Serveer tip:

    Nu kun je beginnen met het maken van de zalm taco's. Echter het leukste is om gewoon alles in kommetjes te doen en de zalm te serveren op een plank met een vork. Nu kan iedereen zijn eigen taco maken met zalm, en het scheelt jou weer een hoop werk.

    Succes met het maken en veel Grillfun!

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept