Weber Summit Charcoal Grill vs Keramische BBQ

Weber Summit Charcoal Grill vs. Keramische BBQ

In diverse facebook groepen kom ik regelmatig de vraag tegen welke keramische (kamado) BBQ is de beste? De beste kamado's die op de markt zijn kun je eigenlijk verdelen in twee merken namelijk de Big Green Egg en de kamado Joe. Het beste alternatief is volgens mij de Weber Summit Charcoal Grill.

Willen jullie meer weten over de Summit Charcoal Grill! klik dan snel voor mijn review. 

De foto van de mooie zalm die gemaakt is op de Summit heb ik van de website anotherpintplease.com

De review

Volgens diverse barbecuewinkels zijn de bovengenoemde de top onder de kamado's. Natuurlijk zijn er meer merken met allemaal hun voor- en nadelen. Het uitgangspunt van deze review is om de top onder de kamado's te vergelijken met de Weber Summit. Eerst wilde ik een vergelijk maken op basis van prijs. Echter is het veel beter om een vergelijk te maken op basis van grilloppervlak. Onderstaande type barbecue's heb ik onderzocht:

Wanneer je een barbecue wilt kopen ga je altijd een vergelijk maken met de merken waar je interesse in hebt. Gezien je met geen van de barbecue's gewerkt hebt moet je afgaan op de specificaties en wat er te vinden is op internet. Natuurlijk luister je goed naar de verkoper van de barbecuewinkel, maar hij heeft ook zijn voorkeur. Iedereen heeft zijn eigen mening en daarom heb ik een aantal BBQ vrienden gevraagd om iets te zeggen over hun favoriete merk en hun ervaring ermee. Ik hoop dat deze ervaringen jullie helpen met de beslissing naar jou ultieme BBQ. 

Voor- en nadelen Summit

Tot nu toe heb ik eigenlijk alleen echt gewerkt met de Weber Summit Charcoal Grill en pas twee keer met een BGE en kamado Joe. Wat voor mij een aantal zeer belangrijke pluspunten van de Summit zijn:

 • Snel op temperatuur
 • Snel van hoog naar laag te regelen
 • Diffuser plate met scharnieren zodat het mogelijk is om makkelijk rookout toe te voegen
 • Vilt eenvoudig te vervangen via klik systeem
 • In hoogte verstelbaar kolenrooster
 • Groot grill oppervlak
 • GBS systeem van de Master Touch bruikbaar in de Summit
 • Makkelijk te verplaatsen, valt niet in stukken als hij valt
 • Grote aspan die voor meerdere sessie te gebruiken is
 • Wordt compleet geleverd

Natuurlijk moet je ook de minpunten benoemen van deze BBQ:

 • Gasontstekingssysteem is super echter alleen in de onderste stand
 • Gasontstekingssysteem is duur je betaald 10 euro voor 1 fles of 25 euro voor 3 flessen
 • Eén van mijn volgers merkte op dat er geen spit is voor de Summit

Voor- en nadelen BGE en Kamado Joe

Toen ik een aantal maanden geleden besloot de Summit te nemen heb ik ook de BGE en de kamado Joe onderzocht en het onderstaande viel me op: 

 • Met het nieuw ontwikkelde scharnier is de kamado Joe met 1 vinger te open. Tevens is hij voorzien van een klik systeem zodat hij niet open kan zonder extra handeling.
 • Bij de kamado Joe zijn alle delen in halve manen zodat je een multifunctioneel flexibel grillsysteem hebt
 • Er is een spit verkrijgbaar voor de kamado Joe en BGE
 • BGE heeft levenslange garantie wat ook echt levenslang is volgens website

De minpunten van deze kamado's vindt ik persoonlijk 

 • Het vilt van de BGE vervangen is een hele klus maar hoeft ongeveer maar 1 keer per jaar afhankelijk van gebruik
 • Niet snel te regelen van hoog naar laag
 • Rookhout toevoegen is lastiger gezien de diffuser plate eruit moet
 • BGE heeft geen opvangbak voor de as zoals de Summit of kamado joe
 • Bij de aanschaf van de kamado Joe moet men goed opletten dat het een model is uit 2017, gezien oudere modellen nog steeds worden verkocht
 • Kamado Joe geeft levenslange garantie volgens veel websites maar dit is beperkt levenslang.
 • BGE wordt niet compleet geleverd zoals de ConvEggtor (Diffuser plate) ontbreekt en de as pook.
 • Wanneer ze vallen zijn ze kapot en moet je een nieuwe kopen

Specificaties

Voordat we aan de specificaties beginnen is er iets dat me opviel tijdens het achterhalen van de specificaties. Er klopt echt op heel veel websites niks van de specificaties. Garantie is er eentje van, op sommige sites staat echt dat er maar drie jaar garantie zit op een BGE en afmetingen kloppen totaal niet. Bijvoorbeeld van de BGE heb ik nergens de afmeting kunnen vinden inclusief onderstel. Zelfs de diameter van het rooster klopt op veel sites helemaal niet. Let dus goed op als je een BBQ koopt of de specificaties kloppen en wat wordt meegeleverd. Ik vindt dat veel BBQ webwinkels hier eens naar moeten kijken. Ik ben van mening dat deze gegevens gewoon moeten kloppen en zeker als je online kunt bestellen.

Type BBQ
Afmetingen met deksel open
Afmetingen met de dicht
Diameter 
Geschikte brandstof
Gasontstekingssysteem
Temperatuurbereik
 
Aantal wielen onderstel
Vergrendelbare zwenkwielen
Gereedschapshaken
Houtskoolhouders
 Tafels
 
Type isolatie
Type Grillrooster
Geïntegreerde dekselthermometer
Diffuser plate
Houtskoolrooster
Reiniging
 
Garantie
Barbecuecursus
Prijs van Barbecueshop.nl en Rookoven.com
 Weber Summit Charcoal Grill
100.4 x 152.4 x 91 cm (BxHxD)
100.4 x 115.6 x 91 cm (BxHxD)
61 cm
Houtskool / Briketten
Ja (via speciaal Weber Gasfles)
100 °C – 500 °C 
 
3
1 met rem
3
2
geen
 
Luchtgeïsoleerde, dubbelwandige, poselein geëmailleerde deksel en ketel/kuip
Roestvrijstalen scharnierend gourmet BBQ systeem met grillrooster
Ja
Roestvrijstalen scharnierende diffuser plate 
Verstelbaar in twee posities
Grote uitneembare aluminium aspan
 
afhankelijk van onderdeel 2, 5 of 10 jaar
Inclusief Weber BBQ cursus 
1799,- euro
Big Green Egg XLarge
 
Hoogte 78 cm zonder onderstel
61 cm
Houtskool / Briketten (Briketten wordt afgeraden op de site van BGE)
nee
70 °C – 350 °C
 
4
2 met rem
 
Op de vloer van de kamado
geen
 
keramische
RVS grillrooster
 ja
niet inbegrepen
één positie
Via aspoke; geen opvangbak voorzien
 
Levenslang
Sommige BBQ winkels bieden een cursus aan of starterspakket
2367,- euro
 Kamado Joe Big Joe
 
148 x 132 x 87 cm (BxHxD)
58 cm
Houtskool
nee
80 °C – 480 °C
 
4
4 met rem
Op de vloer van de kamado
2 klaptafels
 
keramische
RVS grillrooster; divide & conquer multifunctioneel flexibel grillsteem dat bestaat uit halve manen. 
Ja
twee halve diffuser plates
één positie maar in hoogte verstelbaar grillsysteem
Uitneembare as opvangbak
 
afhankelijk van onderdeel 1, 3 of 5 jaar
Sommige BBQ winkels bieden een cursus aan of starterspakket
2245,- euro

 

Persoonlijke ervaringen

Om het geheel af te sluiten laat ik een aantal BBQ vrienden aan het woord: 

Simon Van Becelaere (BBQ Blogger BBQ Bastard

Ik kan ze moeilijk vergelijken aangezien ik nog niet op beiden heb gekookt! Ik kan wel geven van waaruit mijn keuze naar Kamado Joe gaat! Ik heb lang nagedacht met wie ik een samenwerking zou aangaan! Voorwaarden hiervoor waren een goede service en kwaliteit! De meerderheid aan kamado's viel dan al af! Aangezien bij vele de service en kwaliteit niet zo stabiel zijn! De grotere merken als primo, big green egg, kamado joe, ... doen hierin een stuk beter! Daarnaast vind ik zelf volledigheid en innovatie ook erg belangrijk! En daar kunnen weinig tippen aan Kamado Joe! Door voortdurend op zoek te gaan naar verbetering van product liggen ze volgens mij een stuk voor op andere merken (primo omwille van de vorm niet meegerekend), maar mogelijkheden als het divide and conquer systeem, de eenvoudige manier om as te verwijderen, de uiterst goed te regelen ventilatie en het ontwikkelen van een spit zijn volgens mij erg mooie vernieuwingen die ook support verdienen! (en dan heb ik het nog niet over het scharnier, vilt, ... gehad). Zou je denken dat ik een beetje een fanboy ben? :p moet dringend eens werk maken van mijn review denk ik haha.

Kees de Klerk Wolters (BBQ liefhebber en beheerder van BeefX BBQ Team

Mijn voorkeur gaat uit naar Big Green Egg, kwaliteit en service vind ik belangrijk maar de eenvoud van een BGE geeft de doorslag. Werk er redelijk veel mee en geniet van het simpele doordachte werkgemak. Ik begrijp innovatie maar vind het bij BGE niet nodig.

Peter Bootsma (Eigenaar van LetzQ)

Toen ik begon met koken op de keramische BBQ was Kamado Joe nog niet bekend, als je dan voor kwaliteit gaat dan ga je automatisch voor Big Green Egg. Ondertussen werk ik voor Big Green Egg wat eigenlijk geboren is uit passie voor dat apparaat. Uiteraard blijf ik om mij heen kijken en probeer ik met regelmaat andere merken waaronder ook de Kamado Joe, op beide kan je hetzelfde klaar maken maar als je gewend bent om in een Rolls Roys te rijden ga je niet meer naar een Mercedes tenzij je minder te besteden hebt.

Huub Hamer (Eigenaar van "de la Brethoniere")

Heb op de BGE en de kamado Joe mogen koken. Zijn beide fijne machine’s maar mijn voorkeur gaat toch naar de BGE. De vele accessoires zijn vaak hebbedingen maar bij mij in de praktijk gebruik ik de conveggtor en het standaard rooster. De BGE is eenvoudig te sturen in temperatuur en na jaren slepen met de eitjes heb ik nog niets nadelig ondervonden. De kamado Joe reageert iets minder goed op temperatuur en de devider is dunner dan de conveggtor en daardoor krijg je toch stralingswarmte van onderaf op je product.Het multi rooster vond ik zelf maar gepruts om het op de haakjes te “hangen” Het nest van de BGE blijft na jaren niet heel netjes maar in combi met de handler is het een zeer stabiele machine om mee op locatie te koken. Bij de KJ vind ik het onderstel te iel en heb ik mijn twijfel bij die vier schroeven of dat bij vervoer altijd goed zal gaan. Bij mij gaat het met dingen kopen ook vaak om emotie wat voor gevoel heb ik als ik iets graag wil hebben en daar zal de marketing op inspelen.

Tim van den Berg (BBQ liefhebber)

Na jaren tevreden op stalen kogel bbq’s te hebben mogen hobbyen wilde ik graag een Kamado waardoor ik vele demo’s heb bezocht van verschillende merken van de goedkopere merken tot aan het hogere segment. Uiteindelijk bleven BGE en Kamado Joe over, dit was in de periode dat KJ net zijn nieuwe modellen lanceerde met het hydraulische scharnier, glasfiber pakking, split firebox en hun nieuwe topvent. Die verbeteringen hebben toen mijn keuze grotendeels bepaald. Uiteraard keek ik ook naar garantie, verkrijgbare accessoire en hoe compleet is hij “out of the box” de laatste 15% van mijn keuze was ook emotie. Ik heb mijn Kamado Joe Classic nu al een tijdje en heb tot op de dag van vandaag geen spijt gehad van de aankoop. 

Abraham van de Vuurt (Ex. BBQ blogger onder de naam BramBBQ en tegenwoordig grillmaster bij de Weber Original Store te Amersfoort)

De Weber Summit Charcoal heeft mij oprecht verbaasd. Ik heb vrijwel alle BBQ’s gebruikt, maar zoveel controle als met een Summit heb ik nog niet meegemaakt. Vrijwel over alles is goed nagedacht, het vilt is in 3 minuten te vervangen, de plate setter ruim je op onder de tafel, er is een gat voor een pitcontroller en heeft de platesetter scharnieren om direct te grillen. Maar het mooiste is de temperatuurbeheersing. Van 0 naar 500 in 20 minuten en 100 graden omlaag in 10 minuten. Echt subliem!

Conclusie

De conclusie is eigenlijk het makkelijkste van dit gehele artikel. Koop waar je een goed gevoel bij hebt en vooral wat jezelf mooi vindt. Het is een hoop geld en het zou zonde zijn als je denkt, was ik toch maar voor die andere gegaan. Ga naar kook demo's of vraag aan een barbecuewinkel of je er eentje aan het werk kan zien. Ik weet zeker als je een barbecue winkel belt en je geeft aan ik wil er eentje testen dat ze het zonder problemen voor jou regelen. Geven ze aan, daar kunnen we helaas niet aan beginnen! Ga dan snel naar een andere barbecue winkel ;).

 

Veel succes met de keuze en ik hoop dat dit artikel je een beetje heeft geholpen!


Afdrukken   E-mail

Reacties mogelijk gemaakt door CComment