Weber BBQ RECEPTEN       OFYR RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Weber Puls 2000 review
BBQ Review,  Reviews

Weber Pulse 2000 Review

De Pulse 2000 is de nieuwe elektrische barbecue van Weber. Ik mocht deze zoals een aantal andere bloggers testen voor een aantal weken. Die aantal weken zijn inmiddels om en gebruik hem nog steeds met veel plezier na een drukke werkdag. Ik dacht laat ik nu eens een review schrijven over de Weber Pulse 2000.

Kamado express

Er zijn veel discussies over barbecueën op houtskool, gas of elektrisch. Ik ga in deze review niet in op wat nu beter of lekkerder is, nou een heel klein beetje dan. Maar je moet voor jezelf bedenken wat wil ik met een barbecue. Er zijn genoeg mensen die toch een barbecue gevoel willen door lekker buiten te grillen terwijl ze op een flat wonen of omdat ze gas of kolen te gevaarlijk vinden. Ook op vakantie zijn kolen vaak niet toegestaan en is een elektrische of gas barbecue altijd handig. Toevallig hoorde ik van de week bij Editie NL dat een elektrische BBQ meer wordt verkocht in Nederland dan een gas barbecue. Dat had ik echt niet verwacht voor mijn gevoel.

Eigenschappen

Weber Puls gerechten

Laten we eerst starten met de eigenschappen van de Pulse. Er zijn namelijk twee uitvoeringen namelijk de 1000 en de 2000 en het grootste verschil tussen deze twee barbecues is dat de 2000 twee elementen heeft die apart van elkaar te regelen zijn zodat je ook indirect kunt grillen. Het is dus mogelijk om aan één zijde een hoge temperatuur te hebben en aan de andere zijde een lage temperatuur. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld één element helemaal uit te zetten zodat je bijvoorbeeld spareribs kunt maken volgens de 3-2-1 methode op een temperatuur van 120 graden.

Wat opvalt als je de Pulse 2000 bekijkt zijn het twee grote ronde knoppen met in het midden een display waar de temperatuur van de barbecue op wordt aangegeven. De Pulse 2000 is voorzien van een iGrill die dus geïntegreerd is in het geheel. Bij de meeste onder ons wel bekent om de temperatuur van het vlees en de omgeving in de gaten te houden. Echter bij de Puls stuurt de iGrill ook de elementen aan en wordt op deze manier de temperatuur gecontroleerd van je barbecue. Dit is natuurlijk veel nauwkeuriger dan andere elektrische barbecues gezien die via een heel ander principe werken. Tevens heb je de mogelijkheid om twee externe temperatuur sensoren aan te sluiten zodat je perfect je vlees in de gaten kan houden via de handige iGrill app van Weber. Via de app is het mogelijk om te kiezen welk vlees je hebt zodat je lekker in de tuin kunt genieten en je kunt praten met je gasten. Het bereik van de iGrill is ongeveer 15 meter maar is sterk afhankelijk van de omgeving en wat tussen jou en de barbecue staat. Je ziet naast de ronde knoppen om de temperatuur te regelen ook een rood lampje die knippert tijdens het verwarmen. Bij de gewenste temperatuur stopt hij met knipperen en hoor je een toon dat de barbecue op temperatuur is.

Voordat ik het vergeet, het vermogen van de Pulse 2000 is maar liefst 2200 Watt bij 230 Volt AC met een maximale temperatuur van 325 graden. Ja echt dat is dus een super krachtige barbecue en misschien wel de meest krachtige elektrische barbecue op het moment.

Schoonmaken stelt echt niks voor gezien je via een grote schroef aan de voorzijde alles kunt losmaken. Je haalt vervolgens alles eruit en je kunt starten met schoonmaken of afspoelen. Volgens de gebruikersaanwijzing mag je de onderdelen zelfs in de vaatwasser plaatsen maar dat zou ik persoonlijk zelf niet doen. Het rooster is een porselein geëmailleerde, gietijzeren rooster die makkelijk schoon te maken is door af te spoelen onder een hete kraan. Het grillrooster heeft een mooie afmeting van 49 x 39 cm waar je ongeveer 8 burgers tegelijk op kunt leggen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grote van de burger. Je ziet in het midden een grote opening zitten waar tijdens de bereiding van voedsel het vet in kan druipen. Na het barbecueën verwijder je de opvangschaal en maak je hem schoon door deze er onderuit te trekken en af te spoelen. Door de vorm van de binnenzijde werkt de opvang van het vet perfect.

Mijn persoonlijke ervaring

Weber Original Store Amersfoort

Weber Pulse 2000 in actie

Je krijgt een barbecue te leen om je ervaring te delen maar hoe ga je dan te werk? Vanuit mijn werk wat ik vroeger deed heb ik vaak producten getest en afname testen gedaan bij klanten dus ik had zoiets een barbecue testen pak ik net zo aan. Vanuit mijn huidige werk ga ik bekijken wat er allemaal beschreven is in de handleiding over veiligheid en ook tijdens het gebruik hoe veilig is nu eigenlijk een elektrische barbecue die functioneert op 2200 Watt.

Laten we gelijk met het vermogen beginnen. Wanneer we buiten gaan barbecueën moet je natuurlijk met stroom werken. Gezien niet iedereen zoals ik een buitenkeuken heeft waar netjes stroom is aangelegd met 2,5 mm2 kabel wat makkelijk het vermogen aankan van de barbecue hebben veel mensen te maken met een kabelhaspel. Veel haspels zijn geschikt voor dit vermogen echter met de temperaturen van afgelopen dagen en je laat de haspel netjes opgerold kun je brand gevaar krijgen. Rol altijd netjes je kabelhaspel uit bij het gebruik van een barbecue met een hoog vermogen dan kan er niks gebeuren. Natuurlijk ook netjes weg leggen zodat je niet kan struikelen :). Lees altijd de gebruikershandleiding omdat er diverse veiligheidszaken instaan waar men zeker aan moet denken. Sorry dat was even meneer de veiligheidsconsult 😉

Nu gaan we snel starten met mijn ervaring en wat ik precies allemaal bereid heb op de barbecue. Het belangrijkste kenmerk van de Pulse 2000 is dat je ook indirect kunt grillen. Wat ga je maken om de Pulse dan te testen? Inderdaad spareribs volgens de 321 methodiek. Natuurlijk heb ik veel meer klaar gemaakt waaronder entrecote, door eerst indirect en daarna heet af te grillen. Maar ook eenvoudige gerechten zoals speklappen, worstjes, burgers en groenten. Je kunt eigenlijk alles wel bereiden op de Pulse 2000. Terwijl ik nu aan het type ben bedenk ik me net dat een hele kip op de barbecue ook altijd lekker is. Weber heeft er zelfs goed over nagedacht tijdens het ontwerp want je kunt ook gewoon een spit kopen voor de Puls barbecue’s zodat je ook een kip kunt grillen op de barbecue.

Spareribs op de Weber Pulse 2000

Wanneer we normaal spareribs bereiden gaan we in de eerste fase de ribs roken door rookhout toe te voegen aan de kolen op de barbecue. Maar hoe gaan we dit nu doen op de Puls gezien je geen rookhout kunt leggen op de verwarmingselementen. Ik kwam op het idee om een smoketube te kopen met rook pellets. Ik vulde deze smoketube en legde hem direct op het element omdat ik bang was dat hij anders niet aan zou gaan. Het resultaat iets te veel rook in het begin waardoor ik de tube van het element heb afgehaald en het rooster heb terug geplaatst met de tube erop. Het roken gaat dus perfect en is ook mogelijk op de Pulse 2000.

Ik ben altijd van mening als we iets testen doen we het goed! Het is natuurlijk super eenvoudig om de spareribs te bereiden op de Pulse 2000 dus dat is perfect gelukt zoals je ziet op de foto. Roken van de spareribs is ook geen probleem, je moet echter wel een tube kopen maar bij een temperatuur van 120 graden gaan deze ook gewoon netjes aan. Natuurlijk willen we een vergelijk en proeven we een verschil?

Om dit te testen heb ik mijn Weber Summit aangemaakt met kolen en ook op deze barbecue spareribs gemaakt op precies hetzelfde moment als op de Pulse 2000. Het leuke is dat ik drie mensen heb laten proeven en ze alle drie unaniem zonder te weten welke van de elektrische barbecue afkwam hebben besloten dat de lekkerste van de Pulse 2000 is. Natuurlijk heb ik hier wel een verklaring voor:

  • Het waren mijn kinderen van 10, 16 en 18 die misschien een rooksmaak minder lekker vinden
  • Op de Pulse 2000 waren de spareribs fall of the bone en op de Summit hadden ze net iets meer bite
  • Geen temperatuur schommeling in de barbecue waardoor je constant gaart op 120 graden met bijna geen afwijking
Sparerib Test op de Weber Pulse 2000

Op de foto is duidelijk te zien welke sparerib van de Summit afkomt en welke van de Pulse 2000 echter begrijp ik niet goed waarom de sparerib van de Summit wel een rookrand heeft en van de Pulse 2000 niet terwijl ze beide zijn gerookte met hetzelfde soort hout. Gezien ik niet direct de kennis heb van hoe dit zou kunnen heb ik contact gezocht met Dennis (NOSKOS) hij geeft aan dat een rookring een chemische reactie is die ontstaat door bepaalde omstandigheden. Een probleem bij de Pulse zou vocht kunnen zijn die ontbreekt tijdens het bereiden van de spareribs tijdens de eerste fase. Ik ga binnenkort nog eens spareribs maken en dan spray ik de spareribs enkele keren in tijdens de eerste fase en bekijk of dit het probleem oplost van de rookring.

Natuurlijk hebben we ook een hoop andere gerechten bereid op de Pulse 2000 en eerlijk gezegd het ging allemaal super zelfs het af grillen van een steak. Eerst rustig bij 110 graden, brengen tot 5 graden onder de gewenste kerntemperatuur en dan even van de barbecue halen. Pulse 2000 op 250 graden instellen en dan nog even heet af grillen. Je moet wel een paar minuten wachten tot deze temperatuur bereikt is maar het gaat zonder problemen.

Conclusie

Het is heel makkelijk, de Pulse 2000 is een prima barbecue voor de gewenste doelgroep waar hij voor ontwikkeld is. Ik denk zelfs op het gebied van elektrische barbecue’s dat hij de beste is door het vermogen en dat je de mogelijkheid hebt om indirect te grillen. Je kunt er zelfs een spit bij kopen om bijvoorbeeld een heerlijke kip te grillen.

Op de Pulse 2000 kun je alles bereiden wat je op een normale barbecue ook zou kunnen dus je kunt veel meer gerechten maken dan op een standaard elektrische barbecue die niet indirect kan grillen. Tevens is hij perfect geschikt voor mensen die niet met kolen of briketten willen werken en toch een barbecue gevoel willen door buiten te grillen. Het is natuurlijk ook prettig voor de buren want je hebt geen rook met het opstarten van de barbecue en je krijgt geen vieze handen. Weber heeft echt goed nagedacht over het reinigen van de Pulse 2000 gezien het zo makkelijk is om de barbecue uit elkaar te halen.

Natuurlijk ben ik meer fan van een houtskool barbecue gezien ik graag met vuur speel en de temperaturen en het juist leuk vindt om erbij te blijven. Door de mooie app van Weber kun je echter alles zo instellen dat het bereiden echt niet fout kan gaan. Op die manier serveer je altijd een perfecte steak of bereid je een mooie rollade die perfect gegaard is.

Kortom als we moeten overstappen naar elektrisch barbecueën in de toekomst omdat houtskool wordt verboden, dan weet ik wel welke barbecue ik ga aanschaffen.

Disclaimer:

Dit artikel is gemaakt in opdracht van Weber Barbecue Holland en bevat mijn eigen mening over de barbecue. Bedankt Weber!

kruiden en specerijen kopen

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *