BBQ RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       KAMPVUUR RECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Kerntemperatuur tabel
Tips & Tricks

Kerntemperatuur Tabel

Een BBQ temperatuur tabel is altijd raadzaam om te bekijken voordat je begint met het bereiden van je product, of het nu vlees is of een heerlijk stukje vis.

In mijn recepten vermeld ik altijd de temperatuur die ik toepas op het gerecht. Het kan natuurlijk zijn dat je een steak bijvoorbeeld liever well done eet terwijl mijn voorkeur medium is. Hieronder vindt je een lijst die redelijk compleet is. Mis je een temperatuur van een bepaald stukje vlees? Laat het me weten door een comment te geven in dit bericht dan voeg ik deze toe aan de tabel.

Temperatuur meten

Hoe meet je nu eigenlijk het beste de temperatuur? Ik gebruik eigenlijk altijd twee meters en dat is afhankelijk van het type vlees dat ik bereid. Je kunt een kerntemperatuurmeter gebruiken die je kunt voorzien van meerdere temperatuur probes. Deze gebruik ik regelmatig en plaats dan één probe boven het grillrooster zodat ik de exacte temperatuur weet in mijn barbecue. De andere gebruik ik dan voor de kerntemperatuur van het vlees. Dit is super handig en zeker met de IGrill 2 van Weber die ik heb. Je kunt makkelijk via de app instellen welk vlees je aan het bereiden bent en hoe je hem graag wil hebben. De app houd geen rekening met het inpakken van vlees en dat de temperatuur dan nog ongeveer 6 graden toeneemt. Naast de Igrill 2 heb ik nog een losse kerntemperatuur meter die ik gebruik voor bijvoorbeeld een steak of een burger of als je andere gerechten maakt die niet een al te lange bereiding hebben. Hierdoor kan ik wel altijd de juiste temperatuur controleren.

Rundvlees

Rundvlees
SoortTemperatuurDefinitieOmschrijving
Rollade / Braadstuk / Steak / Vlees aan het bot50-52 gradenRareKern is rood, rosé aan de rand
55-58 gradenMedium rareKern is rosé, grijs-bruin aan de rand
60-63 gradenMediumKern is licht rosé, rand is bruinig
65-67 gradenMedium wellKern is grijs
70 graden en hogerWell doneGrijs-bruin
Gehakt / Worst70 graden en hogerWell doneGrijs-bruin

Varkensvlees

Varkensvlees

SoortTemperatuurDefinitieOmschrijving
Rollade60 – 63 gradenMediumKern is licht rosé, rand bruinig
70 graden en hogerWell doneGrijs-bruin
Ribben70 graden en hogerWell doneGrijs-bruin
Schouder70 graden en hogerWell doneGrijs-bruin
Vlees aan het bot60 – 63 gradenMediumKern is licht rosé, rand bruinig
70 graden en hogerWell doneGrijs-bruin
Gehakt70 graden en hogerGrijs-bruin
Ham (rauw)70 graden en hogerRosé

Lamsvlees

lamsvlees
SoortTemperatuurDefinitieOmschrijving
Rollade / Braadstuk / Steak / Vlees aan het bot50 – 52 gradenRareKern is rood, rosé aan de rand
55 – 58 gradenMedium rareKern is rosé, grijs-bruin aan de rand
60 – 63 gradenMediumKern is licht rosé, rand is bruinig
65 – 67 gradenMedium wellKern is grijs
70 graden en hogerWell doneGrijs-bruin
Gehakt70 graden en hogerWell doneGrijs-bruin

Kip

Kip
SoortTemperatuurOmschrijving
Vlees70 – 72 gradenSappen zijn helder
Vulling70 – 72 graden

Kalkoen, Eend, Gans

kalkoen

Soort KalkoenTemperatuurOmschrijving
Vlees70 – 72 gradenSappen zijn helder
Dij, poot of vleugel85 gradenZacht vlees
Soort EendTemperatuurOmschrijving
Medium65 gradenrosé
Well done80 – 82 graden
Soort GansTemperatuurOmschrijving
Medium rare65 – 70 gradenrosé

Wild

Soort Hert en ReeTemperatuurOmschrijving
Vlees, bout, rug of filet55 gradenMedium rare, rosé met grijze rand
Soort Wild ZwijnTemperatuurOmschrijving
Vlees, bout, rug of filet60 gradenWell done, gelijkmatig grijs

Vis

SoortTemperatuurOmschrijving
Tonijn52 gradenMedium rare bereiden anders wordt deze droog
Zalm45 – 50 gradenMedium rare bereiden anders wordt deze droog
Kabeljauw60 gradenMedium rare bereiden anders wordt deze droog
Overige wit vis65 gradenValt makkelijk uit elkaar

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *